Object Militarism

Το 2022 βρεθήκαμε ξανά μπροστά στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικό να λάβουμε για άλλη μια φορά μια θέση κατά του πολέμου και του μιλιταρισμού, καθώς και της βίας και της αποκτήνωσης που αυτοί συνεπάγονται. Είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε την ειρήνη και όλοι μαζί να χτίσουμε μια κοινωνία που έχει χώρο για όλους.

Αυτός είναι ο λόγος που η SCI, μια ιστορική οργάνωση ειρήνης, μαζί με τον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην καμπάνια No War Anywhere!

Μέσα από την καμπάνια και τις δράσεις που την συνοδεύουν, νέοι από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και πραγματικότητες έρχονται σε επαφή με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις και να χαράξουν κοινές δράσεις. Βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με επείγοντα και σημαντικά ζητήματα (όπως π.χ. αν ο αντιμιλιταρισμός αποτελεί  ουτοπία, ο πυρηνικός αφοπλισμός, το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα κ.λπ.), αξιοποιώντας τον χώρο και τα εργαλεία που τους προσφέρονται αλλά και οι ίδιοι δημιουργούν, ώστε να υπερασπιστούν την ειρήνη.

Στο πλαίσιο του προγράμματός μας Object Militarism, βασισμένο στη διεθνή καμπάνια No War Anywhere, η SCI Hellas και ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών προχώρησαν στις παρακάτω δράσεις:

Newsletterss αφιερωμένα στο κίνημα της ειρήνης

Στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος “Object Militarism!”,βασισμένο στη διεθνή καμπάνια No War Anywhere η SCI, μια ιστορική οργάνωση ειρήνης, μαζί με τον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης σχεδίασαν δύο Newsletter:

Newsletter 01

Tο πρώτο τεύχος είναι αφιερωμένο σε δράσεις και ανθρώπους που έπαιξαν ή εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο κίνημα της ειρήνης.

Διαβάστε περισσοτερα…

Newsletter 02

Το δεύτερο τεύχος είναι αφιερωμένο στην εκδήλωση No War Anywhere που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2023 και είναι μια ευκαιρία για όσους από εσάς δεν ήσασταν εκεί να μάθετε τι ειπώθηκε.

Διαβάστε περισσοτερα…

Ιστορίες από το (όχι στον) Στρατό 

Στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος “Object Militarism!”,βασισμένο στη διεθνή καμπάνια No War Anywhere, ο Θοδωρής και ο Λάζαρος από τον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης μας λένε πώς κάποιος μπορεί να αρνηθεί τη στράτευση.  Η περίεργη διαδικασία που φτάνει μέχρι τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, οι άβολες συνεντεύξεις και πώς το κράτος αντιμετωπίζει τους αντιρρησίες συνείδησης.

Ο Θοδωρής μας εξηγεί γιατί πιστεύει στον αφοπλισμό των χωρών και πώς συνδέεται αυτός με την κλιματική κρίση και το AI, ενώ ο Λάζαρος μας παρουσιάζει το ιστορικό των αρνητών στράτευσης από τα 80s και την υπόθεση που κέρδισε στον ΟΗΕ για τις άδικες φυλακίσεις του.

Θοδωρης Διαμαντιδης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ (ΟΧΙ ΣΤΟΝ) ΣΤΡΑΤΟ

Επιμέλεια και ηχογράφηση Άρης Αθάνατος

Λαζαρος Πετρομελιδης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ (ΟΧΙ ΣΤΟΝ) ΣΤΡΑΤΟ

Επιμέλεια και ηχογράφηση Άρης Αθάνατος

No War Anywhere Eκδήλωση

Την Τρίτη 28/11/2023,στον φιλόξενο χώρο του Exile Room, η Κίνηση Εθελοντών Ελλάδος (SCI-Hellas) και ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση No War Anywhere ,για την άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης, τον αγώνα για την ειρήνη και την ανάγκη να μην έχουμε πολέμους ποτέ και πουθενά.

Ομιλίες

– Γιώτα Αρβανίτη, Συντονίστρια της Κίνησης Εθελοντών Ελλάδος (SCI Hellas)

– Λάζαρος Πετρομελίδης και Θοδωρής Διαμαντίδης, Μέλη ΔΣ του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης (ΣΑΣ)

– Αλεξία Τσούνη, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO)

– Μαρία Σωτηροπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού κλάδου των Διεθνών Ιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW)

Παρεμβάσεις

– Σίσσυ Βωβού, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων “Το Μωβ”

– Νίκος Στεργίου, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία

Καλεσμένοι ήταν επίσης δύο νέοι Παλαιστίνιοι, εκπρόσωποι της οργάνωσης International Palestinian Youth League (IPYL) που μετέφεραν την υποστήριξή τους στο κίνημα αντίρρησης συνείδησης αλλά και την οπτική τους σχετικά με κινήσεις πολιτών στο Ισραήλ που σχετίζονται περισσότερο, όπως δήλωσαν, με την διαχείριση του τραύματος του να υπηρετείς τον Ισραηλινό στρατό στις κατεχόμενες περιοχές, παρά με την άρνηση στράτευσης.