Κίνηση Εθελοντών SCI Ελλάς

Δράσε για την ειρήνη !

   

Τι είναι τα προγράμματα διεθνούς Εθελοντισμού;

Τα διεθνή εθελοντικά προγράμματα είναι μια απαράμιλλη θέση που κάνει πράξη την εθελοντική εργασία. Φέρουν σε επαφή εθελοντές από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς και κοινωνικό υπόβαθρο ώστε να ζήσουν και να εργαστούν σε προγράμματα που ευνοούν τις τοπικές κοινότητες. Τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα για να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τους στόχους της τοπικής κοινότητας οι οποίοι συχνά συνεχίζονται μετά το τέλος των προγραμμάτων. Με μία ομάδα εθελοντών που δουλεύουν ομαδικά ώστε να πραγματοποιήθει μια εργασία βοηθάς τους οργανισμούς να φέρουν εις πέρας ένα συγκεκριμένο αντικείμενο που είναι μεγάλη ανάγκη να πραγματοποιηθεί καθώς και υποστηρίζεις και πιο μακροπρόθεσμους στόχους των κοινοτήτων και εργάζεσαι για την παγκόσμια ειρήνη.

Πόσο κοστίζει η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα;

Για να συμμετάσχεις σε ενα δευθνές πρόγραμμα εθελοντισμού πρέπει να πληρώσεις το ποσό εγγραφής για κάθε πρόγραμμα που κάνεις αίτηση συμμετοχής. Πληροφορίες για το ποσό εγγραφής μπορείς να βρείς εδώ. Επιπλέον χρειάζεται να καλύψεις τα έξοδα του ταξιδιού (περιλαμβάνοντας την ταξιδιωτική ασφάλεια) και όποιο άλλο έξοδο. Παρακαλώ έλεγξε τις ταξιδιωτικές τιμές (μέσω ταξιδιωτικής εταιρείας) πριν κάνεις αίτηση για πρόγραμμα προς μακρινές κατευθύνσεις. Αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να λάβεις μέρος σε ενα πρόγραμμα, τότε παρακαλούμε μην κάνεις αίτηση γιάυτό, αλλά διάλεξε αυτό στο οποίο μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά. Αν κάνεις αίτηση για προγράμματα σε χώρες στις οποίες χρειάζεσαι visa, χρειάζεται επιπλέον να καλύψεις το κόστος μιας αίτησης-βίζα.

Είναι πραγματικά μόνο αυτά τα χρήματα που χρειάζεται να πληρώσω;

Για την μεγάλη πλειοψηφία των προγραμμάτων, ναι. Υπάρχουν ελάχιστα προγράμματα που ζητούν να πληρωθεί επιπλέον ποσό κατά την άφιξη. Αυτό το ποσό κυμαίνεται σε οποιαδήποτε χώρα ανάμεσα σε 30-200 US$ και εξαρτάται από το πρόγραμμα. Ανάγκη για καταβολή επιπλέον ποσού ζητείται από τα προγράμματα σε περίπτωση ανάγκης επιπλέον χρημάτων για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Επί της ουσίας, αποτελεί αρωγή υποστήριξης του προγράμματος και του οργανισμού που φιλοξενεί κατά τη διάρκεια της παραμονή σας. Αυτή η εισφορά αναφέρεται στις οδηγίες του προγράμματος κι έτσι θα γνωρίζετε πριν κάνετε αίτηση εάν ένα επιπλέον τέτοιο ποσό θα σας ζητηθεί. Εάν τίποτα τέτοιο δεν αναφέρεται στην περιγραφή του προγράμματος, τότε δεν θα σας ζητηθεί (το οποίο συνήθως κι συμβαίνει). Η εισφορά πληρώνεται σε μετρητά κατά την άφιξη σας στο πρόγραμμα. 

Περιλαμβάνεται η διατροφή και η διαμονή στο πρόγραμμα; 

Ναι. Οι οικοδεσπότες του προγράμματος θα παρέχουν φαγητό και διατροφή κατά τη διάρκεια συμμετοχής σας στο πρόγραμμα. Εάν θέλετε να ταξιδέψετε ανεξάρτητα από το πρόγραμμα πριν ή μετά το τέλος του τότε πρέπει να κάνετε τους δικούς σας διακανονισμούς και να καλύψετε τα προσωπικά σας έξοδα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. 

Πού θα μένουμε; 

Η διαμονή κυμαίνεται από σχολική αίθουσα, camping, κοιτώνα σε ξενώνα νέων ή σε κάποιο άλλο κέντρο διαμονής. Θα παρέχονται τουλάχιστον βασικές παροχές καθαριότητας και μαγειρέματος. Εφόσον θα ζείτε σε μια μεγαλύτερη ομάδα από το συνηθισμένο δεν θα έχετε τόσο μεγάλη ιδιωτική ζωή όσο έχετε συνηθίσει. Η ομάδα θα μοιράζεται συνήθως καθήκοντα μαγειρέματος και καθαρίσματος σε επίπεδο βάρδιας, γι’αυτό φέρτε μαζί σας τις αγαπημένες σας συνταγές. 

Τι γλώσσες χρειάζομαι; 

Η γνώση άλλων γλωσσών πάντα βοηθά στη συμβίωση με μια πολυεθνική ομάδα και μπορεί να εμπλουτίσει τις εμπειρίες σας. Κάποια προγράμματα απαιτούν τη γνώση συγκεκριμένων γλωσσών (ειδικά κάποια στη Γαλλία, στο Μαρόκο, την Τυνησία, την Καταλανία και τον νότο ή προγράμματα που εργάζονται άμεσα με ανθρώπους). Το παραπάνω θα αναφέρεται μέσα στην περιγραφή του προγράμματος. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των προγραμμάτων η βασική γλώσσα είναι τα αγγλικά. 

Πώς θα μπώ στο πρόγραμμα; 

Ως εθελοντής είσαι υπεύθυνος να οργανώσεις και να πληρώσεις για το ταξίδι σου προς και από το πρόγραμμα. Τα διεθνή εθελοντικά προγράμματα δεν κανονίζουν ομαδικά ταξίδια και δεν έχουν πρόσβαση σε ταξιδιωτικούς εκπτώσεις. Όλοι γνωρίζουμε πως τα υγρά καύσιμα είναι ο κύριος λόγος για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο καταναλώνει 10-30 περισσότερες φορές υγρά καύσιμα από το ν ταξιδέψει κανείς με τρένο ή λεωφορείο. Η SCI διαφημίζει για τα μέλη και τους εθελοντές της περισσότερο προσιτούς τρόπους ταξιδιού, γι’αυτό σκεφτείτε το καλά όταν κάνετε τους ταξιδιωτικούς σας διακανονισμούς. 

Πότε πρέπει να φτάσω; 

Μόλις κάνεις δεκτό το μέρος πραγματοποίησης του προγράμματος, θα σας σταλεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο θα περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο πρόγραμμά σας από την πιο κοντινή μεγάλη κωμόπολη ή πόλη. Κάποια προγράμματα ίσως ζητήσουν να βρεθείτε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο συνάντησης και συγκεκριμένη ώρα απ’όπου θα σας παραλάβουν οι οικοδεσπότες του προγράμματος και θα σας μεταφέρουν εκεί που θα μένετε. Άλλα προγράμματα ίσως να σας ζητήσουν να φτάσετε μόνοι σας στον τόπο διαμονής σας. Το ενημερωτικό φυλλάδιο θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα τηλέφωνα επικοινωνίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό ωρών αναχώρησης τείνουν να πραγματοποιούνται το απόγευμα και θα πρέπει να φτάσετε τη μέρα που δίνεται ως μέρα έναρξης του προγράμματος. 

Τι πρέπει να πάρω μαζί μου; 

Πριν φτάσετε θα λάβετε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο θα σας δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για το πρόγραμμα περιλαμβάνοντας μια λίστα για το τι πρέπει να φέρετε. Αυτά είναι συνήθως βασικά αντικείμενα όπως υπνόσακος(όχι απαραίτητα), ρούχα εργασίας, γάντια, μπότες εργασίας, παιχνίδια και μουσικά όργανα. Ίσως μάλιστα να σας ζητηθεί να φέρετε πληροφορίες για παρόμοια προγράμματα από την δική σας περιοχή για να τις μοιραστείτε και να τις συζητήσετε με τους υπόλοιπους. Το πιο σημαντικό είναι να φέρετε μαζί σας πολύ ενθουσιασμό και ενέργεια! 

Τι είδους δουλειά περιλαμβάνεται; 

Η δουλειά ποικίλει ιδιαίτερα από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, π.χ. μπορείτε να κάνετε περιβαλλοντική διατήρηση σε παραλίες στο Μαρόκο, βοήθεια σε κέντρο με παιδιά με ειδικές ανάγκες ή να δουλέψετε με ηλικιωμένους σε ορεινά χωριά στην Ιαπωνία. Τα προγράμματα ευνοούν πάντα την κοινότητα και πρέπει να ακολουθόυν συγκεκριμένα κριτήρια, για παράδειγμα, προγράμματα που ενισχύουν περισσότερο παρά αντικαθιστούν τους στόχους της κοινότητας και δεν αναλαμβάνουν ευθύνη εάν η εργασία μπορεί να αντικατασταθεί με μισθωτή εργασία Φυσικά, ως εθελοντές χρειάζεται απλώς να εργάζεστε όσο σκληρότερα μπορείτε. Παρόλ’αυτά, πρέπει να θυμάστε πως πολλοί άνθρωποι έχουν προσφέρει πολύτιμο χρόνο και προσπάθεια για να πραγματοποιηθούν τα προγράμματα, οπότε πρέπει να έχετε το αίσθημα της ευθύνης σε σχέση με τη δουλειά που έχετε αναλάβει. 

Είναι όλη αυτή η εργασία; 

Όχι! Οι ώρες δουλειάς κυμαίνονται από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, αλλά σε γενικές γραμμές θα εργάζεστε 30+ ώρες τη βδομάδα, με τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα ελεύθερα. Ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος είναι πώς η ομάδα οργανώνει τις κοινωνικές δραστηριότητες. Μετά τις ώρες της ημερίσιας εργασίας θα υπάρχει χρόνος για παιχνίδι, για να ακούσετε μουσική, να μαγειρέψετε, να συζητήσετε, να τραγουδήσετε, να μάθετε τοπικές εκφράσεις κι να επισκεφτείτε τοπικούς προορισμούς! Οι δραστηριότητες αποφασίζονται γενικά από την κοινότητα, οπότε μπορείτε να έχετε λόγο. 

Χρειάζομαι κάποιες συγκεκριμένες δεξιότητες ή προσόντα; 

Όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα δεν χρειάζεσαι κάποιες συγκεκριμένες δεξιότητες ή προσόντα αλλά οι προσωπικές σας εμπειρίες και δεξιότητες είναι ευπρόσδεκτες, ώστε να συνεισφέρετε στην εργασία του προγράμματος (π.χ. δεξιότητες κατασκευής και ανοικοδόμησης εάν το πρόγραμμα αφορά την δημιουργία μονοπατιού, δεξιότητες κοινωνικής φροντίδας εάν το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργασία με ηλικιωμένους). Η βασική δεξιότητα που πρέπει να έχεις είναι η ικανότητα να ζεις και να εργάζεσαι σε συνεργασία με μια ομάδα από άλλους εθελοντές από άλλες χώρες, να έχεις πολύ ενθουσιασμό, κίνητρο και θέληση να αποκτήσεις εμπειρία πάνω σε κάτι καινούριο. Εάν κάνετε αίτηση συμμετοχής σε πρόγραμμα σχετικό με παιδιά ή με ευάλωτους ενήλικες θα χρειαστείτε να συμπληρώσετε μια διαβεβαίωση και επιβοηθητικές διευκρινίσεις μαζί με την αίτηση σας. Μερικές χώρες επιπλέον ζητούν ιατρικές εξετάσεις (Ρωσία). 

Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί; 

Τα διεθνή εθελοντικά προγράμματα είναι ανοιχτά σε όλους ανάμεσα στις ηλικίες των 18 και 70. Μια ομάδα προγραμμάτων έχουν όρια ηλικίας για τους εθελοντές που μπορούν να δεχτούν, λόγω της φύσης της χρηματοδότησής τους. Αυτή η πληροφορία περιλαμβάνεται στην περιγραφή του προγράμματος κι έτσι θα γνωρίζεις πριν κάνεις αίτηση για συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εάν η περιγραφή του προγράμματος δεν δηλώνει περιορισμό ηλικίας (και το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν δηλώνουν επίσης) τότε είναι ανοιχτές σε όλες τις ηλικίες. Οι εθελοντές που κάνουν αίτηση για προγράμματα σε χώρες του νότου (Αφρική, Ασία, και Νότια Αμερική) πρέπει να είναι πάνω από 21 και θα προτιμηθεί εμπειρία σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα στην Ευρώπη ή να υπάρχει άλλη παρόμοια εμπειρία. Οι εθελοντές 16-17 χρονών μπορούν να τοποθετηθούν σε κάποια βραχυπρόθεσμα προγράμματα στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν είναι ευέλικτοι σε προγράμματα εκτός αυτής. Χρειαζόμαστε γονική συναίνεση για να τοποθετήσουμε εθελοντές ηλικίας 16-17 χρονών. 

Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση; 

Τα διεθνή εθελοντικά προγράμματα υιοθετούν μια ίσων ευκαιριών Αρχή. Καλωσορίζουμε και σεβόμαστε κάθε άνθρωπο που θέλει να συνεισφέρει στις δραστηριότητες μας ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, αντιλήψεων, ικανοτήτων, ηλικίας, κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου. Για να κάνεις αίτηση σε διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει να είσαι Βρετανός πολίτης ή κάτοικος της Μεγάλης Βρετανίας την περίοδο που γίνεται η αίτηση. 

Τι συμβαίνει όσον αφορά τη visa; 

Κάποιες χώρες απαιτούν να έχεις εκδώσει visa πριν το ταξίδι σου π.χ. Ρωσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα διεθνή εθελοντικά προγράμματα θα παρέχουν γραπτές προσκλήσεις και υποστηρικτικά έγγραφα για να αποκτήσεις τη visa. Παρόλ’αυτά σε όλες τις περιπτώσεις είναι δική σας ευθύνη να κάνετε αίτηση και να πάρετε τη visa σας. Τα διεθνή εθελοντικά προγράμματα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό για σας και δεν μπορούν να έχουν έλεγχο σε σχέση με …… αρχές σε άλλες χώρες. Ίσως είναι απαραίτητο για σένα να ταξιδέψεις στο Λονδίνο να αποκτήσεις τη visa από μια πρεσβεία, προσωπικά. Πρέπει να επιβεβαιώσεις ότι κάνεις την αίτηση για visa σε κατάλληλο χρόνο (τουλάχιστον ένα μήνα πριν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος) και ότι το διαβατήριο σου είναι σε ισχύ. 

Μπορώ να συναντηθώ με άλλους εθελοντές πριν φύγω; 

Τα διεθνή εθελοντικά προγράμματα οργανώνουν μέρες προετοιμασίας μέσα στον Ιούνιο για να σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς εμπειρικά σε σχέση με το πρόγραμμα και να σου επιτρέψουν τη γνωριμία με άλλους εθελοντές. Οι εθελοντές περιμένουν να παρακολουθήσουν αυτά τα δρώμενα ως μέλη της ίδιας αυτής προετοιμασίας ώστε να λάβουν πρακτικές συμβουλές και υποστήριξη στην προετοιμασία του ταξιδιού. Εάν λάβεις μέρος σε πρόγραμμα του Νότου,τότε πρέπει να παραβρεθείς σε μια τέτοια μέρα πριν φύγεις. 

Τι καλύπτουν τα έξοδα συμμετοχής μου; 

Συνεισφέρουν στα συνολικά τρέχοντα έξοδα των προγραμμάτων και υποστηρίζουν τις δραστηριότητες μας στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό περιλαμβάνει τα έξοδα σχετικά με τα τρέχοντα διεθνή προγράμματα στη Μεγάλη Βρετανία, εγκαθιστώντας τα προγράμματα, κάνοντας δημοσιοποίηση και στρατολόγηση, πρακτική και ασφάλιση των εθελοντών, παρακολουθώντας και αναπτύσσοντας το πρόγραμμα. Με το να εγγράφεσαι σε διεθνή εθελοντικά προγράμματα υποστηρίζεις ευνοϊκά το συνολικό σύστημα τέτοιων εθελοντικών οργανισμών που εργάζονται για την ειρήνη και την μεγαλύτερη κατανόηση των λαών σε όλο τον κόσμο. Τα έξοδα συμμετοχής δεν πηγαίνουν κατευθείαν στο φαγητό και την διαμονή του προγράμματος σου. Αυτά τα έξοδα καλύπτονται από τους τοπικούς χρηματοδότες αυτής της χώρας. 

Μπορώ να κάνω αίτηση για παραπάνω από ένα πρόγραμμα; 

Ναι. Αλλά χρειάζεται να επιβεβαιώσεις ότι οι ημερομηνίες του ενός προγράμματος δεν υπερκαλύπτει το άλλο και ότι έχεις επαρκή χρόνο να μεταβείς από το ένα πρόγραμμα στο άλλο. Εφόσον η ομαδική εργασία απαιτεί πολλή ενέργεια, προτείνουμε να δώσεις στον εαυτό σου μια βδομάδα ή και περισσότερο ανάμεσα στα προγράμματα ώστε να μην κουράσεις τον εαυτό σου και να έχεις χρόνο να χαλαρώσεις και να κάνεις πράγματα όπως να δεις τα αξιοθέατα και να πλύνεις τα ρούχα σου. 

Τι συμβαίνει αν δεν καταφέρω να έχω μια θέση σε πρόγραμμα; 

Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βρούμε για σένα μια θέση σε πρόγραμμα που βρίσκονται στη λίστα των προγραμμάτων της επιλογής σου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα διεθνή εθελοντικά προγράμματα θα διατηρήσουν τη χρηματική συνδρομή σου και θα συνεχίσεις να λαμβάνεις ενημερώσεις και πληροφορίες σχετικά με δρώμενα. 

Πώς είναι να είσαι μέλος μιας πολυπολιτισμικής ομάδας; 

Θα διαπιστώσεις πως θα ζεις και θα εργάζεσαι μαζί με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, αξιών και συμπεριφορών, ικανοτήτων και εμπειριών, παρελθόντος και πολιτισμών. Η ευαισθησία και η κατανόηση σε σχέση με τους υπόλοιπους της ομάδας είναι πολύ σημαντική και πρέπει να έχεις τη θέληση να είσαι ανοιχτός σε τέτοιου είδους εμπειρίες. Μερικά προγράμματα έχουν καθοδηγητές που βοηθούν να οργανωθούν οι δραστηριότητες της ομάδας. Μερικά άλλα προγράμματα προτιμούν οι ίδιοι οι εθελοντές να παίρνουν τις αποφάσεις και να λύνουν τα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν. Η επιτυχία κάθε προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από την ενεργή συμμετοχή και την ισότιμη συμμετοχή όλων των εθελοντών και την θέληση όλων να συμμετέχουν στη ζωή της ομάδας. 

Ποιοι θα είναι οι άλλοι εθελοντές του προγράμματος; 

Δεν θα γνωρίζεις ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι εθελοντές μέχρι τη στιγμή που θα φτάσεις στο πρόγραμμα. Κάθε πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια ομάδα με εθελοντές από διαφορετικές χώρες κ έτσι για παράδειγμα αν ένα πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 εθελοντές, οι υπόλοιποι εθελοντές μπορούν να είναι ο καθένας από τη Γαλλία, τη Φιλανδία, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Ιαπωνία, τη Σουηδία, την Πολωνία και εσένα! 

Μπορώ να αποχωρήσω από ένα πρόγραμμα νωρίτερα; 

Θα πρέπει να μείνεις κατά τη συνολική διάρκεια του προγράμματος, φτάνοντας τη μέρα που δηλώνεται ως πρώτη μέρα και να αποχωρήσεις την ημέρα που δίνεται ως τελευταία μέρα του προγράμματος. Όσοι αναχωρήσουν αργοπορημένα χάνουν τη σημαντική περίοδο προσανατολισμού και εγκλιματισμού στην αρχή ενός προγράμματος εφόσον τα μέλη ενός προγράμματος γνωρίζονται μεταξύ τους και χτίζεται το ‘πνεύμα’ της ομάδας. Το να φύγεις νωρίς από μια ομάδα αναιρεί το συναίσθημα της αλληλεγγύης μέσα στην ομάδα και αφήνει εκείνους που παραμένουν με την αίσθηση ότι αφήνονται πίσω για κάτι σπουδαιότερο. 

Μπορώ να συμμετέχω σε ένα διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα μετά το τέλος ενός προγράμματος; 

Ναι. Τα διεθνή εθελοντικά προγράμματα είναι ένας οργανισμός που στηρίζεται ιδιαίτερα στη συμμετοχή των εθελοντών και των μελών του. Θα σου ζητήσουμε να συμπληρώσεις μια φόρμα σχετική με τις εμπειρίες σου που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη συνολική διοργάνωση των προγραμμάτων. Θα υπάρχουν ευκαιρίες να συμμετέχεις το φθινόπωρο σε δρώμενα όπου θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις άλλους εθελοντές, να ακούσεις τις ιστορίες τους και να αναμιχθείς με εθελοντικά προγράμματα και ομάδες εθελοντικής εργασίας όπως. Όποιο και αν είναι το ενδιαφέρον σου σε σχέση με τα εθελοντικά προγράμματα θα υπάρχει πάντα μια θέση για σένα! 

Μπορούν τα παιδιά μου να έρθουν μαζί μου; 

Καλωσορίζουμε τις αιτήσεις των εθελοντών που επιθυμούν να φέρουν τα παιδιά τους, αλλά θα πρέπει να είσαι αρκετά ευέλικτος σχετικά με το ποιο πρόγραμμα επιθυμείς να πραγματοποιήσεις και να είσαι ανοιχτός σε προγράμματα που σου προσφέρονται. Πρέπει να ελέγξεις σε επαφή με το γραφείο εάν το πρόγραμμα που διάλεξες δέχεται παιδιά, πριν το επιλέξεις. Παρακαλούμε, πρέπει να γνωρίζετε πως για τις ηλικίες κάτω των 16 ετών δεν καλύπτεται η ασφάλεια από την SCI. 

Είναι η αναπηρία μου εμπόδιο στη συμμετοχή μου σε ένα πρόγραμμα; 

Όχι. Θα χρειαστεί να μας δώσεις πληροφορίες σχετικά με τη φύση της αναπηρίας σου τη στιγμή που κάνεις αίτηση για ένα πρόγραμμα. Θα κάνουμε κάθε τι δυνατό να φιλοξενήσουμε εθελοντές σε προγράμματα της επιλογής τους, όμως συγκεκριμένα προγράμματα μπορεί να μην είναι ‘ανοιχτά’ σε συγκεκριμένες αναπηρίες. Οι συνθήκες ποικίλουν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα και έτσι θα πρέπει να είσαι αρκετά ευέλικτος στο πρόγραμμα που επιθυμείς αν συμμετέχεις και σε προγράμματα που σου προτείνονται. Χρησιμοποίησε τον επιπρόσθετο χώρο στη φόρμα της αίτησης ώστε να περιγράψεις οποιαδήποτε συγκεκριμένη απαιτήσεις/ανάγκες που τυχόν έχεις. 

Μπορώ να κάνω αίτηση συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα μαζί με ένα φίλο; 

Είναι πιθανό να κάνεις μια από κοινού αίτηση, αλλά οι περισσότεροι οργανισμοί προτιμούν να έχουν ένα μόνο εθελοντή από κάθε χώρα σε ένα πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην έχεις ανοιχτά τόσα πολλά προγράμματα όσα θα είχες σε περίπτωση που θα έκανες αίτηση μόνος. Παρόλο που θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό να βρείτε θέση μαζί, δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε. 

Πώς θα κάνω αίτηση για να πάρω μέρος σε ένα πρόγραμμα; 

Θα χρειαστεί να συμπληρώσεις μια αίτηση και μαζί με ένα μπλοκ με το απαιτούμενο ποσό να το στείλεις στο γραφείο των διεθνών εθελοντικών προγραμμάτων. Οι αιτήσεις είναι online και πρέπει να συνοδεύονται από κάποια πληρωμή πριν ξεκινήσει η τοποθέτησή σου στο πρόγραμμα.

Είμαι ασφαλισμένος όσο εργάζομαι στο πρόγραμμα; 

Η SCI παρέχει ασφαλιστική κάλυψη, αλλά καλύπτεται όταν πραγματικά εργάζεσαι στο πρόγραμμα. Πρέπει όμως να έχεις κατάλληλη ατομική ασφαλιστική κάλυψη πριν ταξιδέψεις στο εξωτερικό. Αυτος είναι ένας όρος συμμετοχής στο πρόγραμμα. Αυτή η ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει ιατρική κάλυψη σε κάθε το που μπορεί να προκύψει καθώς και κάλυψη από ατυχήματα. Μια συνηθισμένη καλοκαιρινή ασφάλεια είναι συνήθως επαρκής. Εάν είναι δυνατό, η ασφάλεια αυτή καλύπτει το ταξιδιωτικό κόστος αποζημίωσης στην περίπτωση που το πρόγραμμα διακοπεί με άμεση ειδοποίηση. 

Υπάρχουν τυχόν προγράμματα εθελοντές για μεγαλύτερο διάστημα; 

Ναι. Τα μεγάλης διάρκειας προγράμματα χρειάζονται εθελοντές για 3 με 12 μήνες. Διαφέρουν από τα μικρής διάρκειας προγράμματα εφόσον συνήθως χρειάζονται 1 ή 2 εθελοντές τη φορά και έχουν συγκεκριμένη εργασιακή περιγραφή για τα οποία οι εθελοντές πρέπει να έχουν τις σχετικές ικανότητες και την εμπειρία. Η διαμονή παρέχεται συνήθως αλλά εξαρτάται από τον τύπο του προγράμματος. Η διατροφή παρέχεται επίσης. Κάποια μεγάλης διάρκειας προγράμματα προσφέρουν στους εθελοντές ένα μικρό χρηματικό ποσό. Αυτό βέβαια είναι ένα μόνο ‘χαρτζιλίκι’. Θα πρέπει να καλύψεις τα ατομικά ταξιδιωτικά σου έξοδα (συμπεριλαμβάνοντας την ασφάλεια του ταξιδιού και τα χρήματα που προσωπικά θα καλύψεις. Τα μακράς διαρκείας προγράμματα συνήθως ζητούν να έχεις λάβει ήδη μέρος σε ένα μικρής διάρκειας διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα ή να έχεις παρόμοια εμπειρία. Λεπτομέρειες για τα τρέχοντα προγράμματα που απαιτούν εθελοντές για μεγάλο διάστημα μπορούν να βρεθούν στη σελίδα για τα μεγάλης διάρκειας προγράμματα της ιστοσελίδας μας. 

Μπορώ να γίνω εθελοντής στην Αφρική, την Ασία ή τη Νότια Αμερική; 

Ναι. Είναι όμως απαραίτητο να είσαι πάνω από 21 και να έχεις προηγούμενη εμπειρία στο να πραγματοποιείς ένα διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα της SCI.Oι εθελοντές για τη δυτική Αφρική πρέπει να μιλούν καλά γαλλικά, ή καλά Ισπανικά για τα προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Τα τρέχοντα προγράμματα ‘Βορρά- Νότου’ είναι μικρής διάρκειας, αλλά μπορείς να κάνεις αίτηση για να πάρεις μέρος σε δύο από αυτά στην ίδια χώρα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα προγράμματα στην Αφρική διαρκούν κανονικά περίπου 14 με 28 μέρες, 2 με 3 βδομάδες στην Ασία και 3 με 4 βδομάδες στη νότια Αμερική.Τα περισσότερα προγράμματα περιλαμβάνουν κάποιο είδος χειρονακτικής εργασίας όπως το να χτίσεις επιπλέον σχολικές αίθουσες σε ένα τοπικό σχολείο. Φύτεμα δέντρων και περιβαλλοντική εργασία ή παιχνίδια σε ένα κέντρο με παιδιά με αναπηρίες. Οι εθελοντές πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ολικής προετοιμασίας και προσανατολισμού πριν φύγουν άλλα και όταν επιστρέψουν. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τον εθελοντισμό στο Νότο καθώς και λεπτομέρειες για τα τρέχοντα προγράμματα του ‘βορρά-νότου’ προγράμματος μας επισκεφτείτε τις σχετικές ιστοσελίδες.

        © 2019, SCI Hellas - All Rights Reserved.